ASN Autoschade Pouw ontvangt certificaat

ASN Autoschade Service Pouw in Apeldoorn heeft dinsdag 13 november als eerste schadebedrijf binnen de ASN keten het duurzaamheidscertificaat in ontvangst mogen nemen. Het certificaat werd uitgereikt door de heer Phillip Salm, directeur Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente Apeldoorn.

Toch is ASN Autoschade Service Pouw niet het eerste bedrijf waar het bordje van de stichting Duurzaam Repareren op de gevel prijkt. “Tijdens de pilot hebben wij bedrijven van onze pilotpartner Alwaysbemobile al gecertificeerd. Samen met deze pilotbedrijven zijn wij tot een definitief Pakket van Eisen gekomen. ASN Autoschade Service Pouw is het eerste bedrijf dat na de pilot het certificaat in ontvangst heeft mogen nemen en aan deze eisen voldoet”: aldus Harry Filon van de stichting. Hij bestrijdt dat duurzaamheid iets voor  ‘Geitenwollen sokken’ is. “Duurzaamheid is je bedrijf toekomstbestendig maken. Wie niet in duurzaamheid investeert, kan straks niet meer voor marktconforme prijzen werken”.

Ferry Smith, manager Public Affairs van de ANWB en voorzitter van het College van Deskundigen van de stichting:”Duurzaamheid is een kernthema voor de ANWB, omdat het een kernthema voor de consument is.  De autobezitter vindt het in toenemende mate belangrijk dat reparaties duurzaam worden uitgevoerd. Met oog voor de samenleving en het nageslacht. Maar ieder bedrijf in Nederland zou duurzaamheid serieus moeten nemen. Het is werken aan het werk, jezelf, je bedrijf en je vak serieus nemen”.

Dat schadebedrijven naast de kwaliteit en prijs ook oog moeten hebben voor het milieu werd bevestigd door Martin Lans, voorzitter van de Verenigde Nederlandse Fleetowners. “Bedrijven zijn beursgenoteerd of doen mee in aanbestedingen. Daarom wil men zelf duurzaam werken. Maar men verwacht dit ook van de bedrijven die voor hen werken, zoals garagebedrijven en schadeherstellers. Mede vanwege de CO2 footprint”.

Peter Lammerts directeur ASN groep, zegt dat het certificeren van de ASN keten door Duurzaam Repareren een heel bewuste keuze is. Het streven is om alle 67 vestigingen dit jaar nog te voorzien van het certificaat. “Duurzaamheid is gewoon je bedrijf en de bedrijfsvoering goed op orde hebben. Ik denk dat wij hiermee bij ASN allang bezig zijn. De kosten zijn gestegen, maar de gemiddelde schadeprijs is afgenomen. Dit kan alleen als je zuinig omgaat met materialen en grondstoffen en je personeel. Duurzaamheid is boven alles continuïteit. Meer dialoog tussen opdrachtgevers en herstellers zou ons allen hierin verder kunnen helpen: aldus Lammerts.

De overheid is blij dat ondernemers in de automotive hun verantwoordelijkheid pakken. Het certificaat van Duurzaam Repareren sluit naadloos aan op de criteria Duurzaam Inkopen opgelegd door de centrale overheid. Maar ook op lokaal niveau juichen bestuurders dit soort initiatieven toe.  Phillip Salm: “De landelijke politiek kan het beleid wel maken, maar het moet lokaal wel gebeuren. Wij willen als gemeente dit soort initiatieven van harte ondersteunen. Pouw is voor ons een sprekend voorbeeld van goed ondernemerschap. Visie op de levensvatbaarheid van het bedrijf en visie op de verantwoordelijkheid voor de gemeenschap. “De ware definitie van duurzaamheid, dus feliciteer ik ASN Autoschade Service Pouw en de ASN groep met deze mijlpaal”.

Het herstellen van een schade veroorzaakt gemiddeld een CO2 uitstoot van maarliefst  75kg. Met jaarlijks ruim één miljoen schadereparaties in Nederland zijn  70.000.000 bomen gemoeid om de veroorzaakte uitstoot te compenseren! Met de eisen die Duurzaam Repareren stelt, wordt deze uitstoot significant teruggebracht. Nog dit jaar zullen alle 67 vestigingen van ASN gecertificeerd worden.

v.l.n.r. Ferry Smith (ANWB), Phillip Salm (Gemeente Apeldoorn), Peter Lammerts (ASN). Martin Lans (VNF), Angelica Gravendijk (Duurzaam Repareren), Ingrid Pouw, Ron Pouw, Harry Filon (Duurzaam Repareren).