Akkermans 1e Duurzame Carrosseriebedrijf

HARDENBERG, 10 APRIL 2013 –

Duurzaam Carrosseriebedrijf 1

Carrosserie Akkermans uit Oud-Gastel heeft gisteren tijdens de openingsdag van de Carrosserie Vakdagen in Hardenberg als eerste het certificaat Duurzaam Carrosseriebedrijf in ontvangst genomen. Het keurmerk is een gezamenlijk initiatief van de stichting Duurzaam Repareren en branchevereniging CarrosserieNL.

 

“Om als carrosseriebedrijf op de lange termijn te kunnen blijven leveren, moet je duurzaam produceren”, geeft bedrijfsleider Gerard Vernooy als belangrijkste reden om zijn bedrijf te laten certificeren. “Met name bij aanbestedingen, zowel Europees als nationaal, word je in toenemende mate beoordeeld op duurzaamheid. Met een certificaat als Duurzaam Carrosseriebedrijf kun je aantonen dat je duurzaam produceert.”

Het nieuwe keurmerk wil precies aan dergelijke eisen vanuit de markt tegemoet komen. “We kijken nadrukkelijk naar de vraagkant: met welke wensen ten aanzien van duurzaamheid komen de klanten bij het carrosseriebedrijf? Op grond van die wensen stellen wij een Pakket van Eisen samen, specifiek voor de branche, waar de bedrijven aan moeten voldoen”, legt Harry Filon, directeur Duurzaam Repareren uit. “Duurzaam begint met het woord ‘duur’, maar duurzaam produceren hoeft helemaal niet duur te zijn. Het betekent immers ook dat bedrijven leren economisch met middelen om te gaan. Het is zodoende ook een manier om de kostprijs te drukken.”

Het certificaat Duurzaam Carrosseriebedrijf verkeert nog in de pilotfase, het Pakket van Eisen ligt nog voor ter aanpassing en ook het College van Deskundigen, dat de beoordeling verricht, is nog niet volledig ingevuld. Dit College van Deskundigen zal bestaan uit verschillende partijen, zowel van de vraag- als van de aanbodkant.

Met Carrosserie Akkermans als eerste gecertificeerde carrosseriebedrijf wil de branche zelf werken aan een duurzame toekomst voor het carrosseriebedrijf. De uitreiking van het eerste certificaat Duurzaam Carrosseriebedrijf werd in Hardenberg met enthousiasme ontvangen. Na de uitreiking meldde onder meer Brinks Carrosserieën uit Hengelo zich aan om ook gecertificeerd te worden.

Over CarrosserieNL

Branchevereniging CarrosserieNL, voorheen FOCWA Carrosseriebouw, behartigt de belangen van de Nederlandse carrosserie- en trailerbouwbranche op tal van terreinen: cao en arbeidsvoorwaarden, marktontwikkeling, voertuigtechniek en innovatie, regelgeving, keuringseisen, scholing en opleiding, milieu- en arbozorg, individuele bedrijfsadvisering.

NB: Op zondag 21 april wordt de uitreiking uitgezonden in het televisieprogramma RTL Transportwereld