Bestel-platform voor betrouwbare gebruikte auto onderdelen

Autonet en Duurzaam Repareren ontwikkelen bestel-platform voor betrouwbare gebruikte auto onderdelen

Autonet exploiteert al sinds 1990 ‘de Onderdelenlijn’. Momenteel ontwikkelt men een nieuw platform Green Repair. Partijen verwachten dat dit platform een nieuwe impuls zal gaan geven aan het hergebruik van auto onderdelen.

 Autonet BV. is een software- en automatiseringsbedrijf speciaal voor de autodemontagebranche in Nederland. In 1990 is Autonet de Onderdelenlijn begonnen met als doel vraag- en aanbod van gebruikte onderdelen bij elkaar te brengen. Tegenwoordig is de Onderdelenlijn volledig geïntegreerd in het Automate softwaresysteem, dat door tweehonderd demontagebedrijven wordt gebruikt.

“Om hergebruik op grotere schaal toe te kunnen passen moeten de onderdelen goed en eenvoudig bestelbaar zijn en dient er uniformiteit te zijn in kwaliteit, garantie en leveringsvoorwaarden”: zegt Martien Veraart van Autonet. Met die gedachte hebben wij Green Repair opgezet. Het platform is vooral bedoeld voor de B2B. Een garage kan binnenkort eenvoudig onderdelen bestellen, weet altijd wat hij geleverd krijgt en onder welke condities. Hiervoor starten wij met de kwalitatief beste demontagebedrijven van Nederland.

De stichting Duurzaam Repareren juicht dit initiatief van harte toe. Harry Filon: “Hergebruik is op de ladder van Lansink de op één na hoogste trede van duurzaamheid”. Nu er een platform komt dat hergebruik efficiënt en betrouwbaar toepasbaar maakt, verwacht de stichting hierin ook een groei. Garagebedrijven en schadeherstellers kunnen het gemakkelijker en zonder risico’s gaan toepassen. Dure reparaties die vanwege de dure onderdelen niet doorgaan, kunnen als nog opgepakt worden. Maar denk ook aan verzekeraars die een groene polis willen ontwikkelen.

De rol van de stichting is echter niet beperkt tot het toejuichen van het initiatief. De stichting stelt ook voorwaarden aan Autonet ten aanzien van de inrichting, het bewaken van de afspraken, due dilligence (weet met wie je zaken doet) en de herkomst van de onderdelen.

Martien Veraart: “Wij zijn blij dat wij op deze zaken gecontroleerd worden. Green Repair is immers geen nieuwe webwinkel, maar het is een platform dat kwalitatief deugt, met een hoog service niveau. Wil hergebruik echt een serieus alternatief worden, dan is een dergelijk platform essentieel”.

De lancering van www.greenrepair.nl staat gepland in mei aanstaande. Autonet denkt bij de start van Green Repair een stock te hebben van meer dan een miljoen direct leverbare onderdelen. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren nog sterk zal groeien.