Carrosseriebouw ook duurzaam

logo_carosserie_nl

Duurzaamheidscertificaat voor Focwa carrosseriebouwers

De stichting Duurzaam Repareren ontwikkelt in opdracht van CarrosserieNL, voorheen Focwa Carrosseriebouw, een certificering voor duurzaamheid. Deze certificering is vergelijkbaar met het bestaande duurzaamheidscertificaat voor de autobranche. Inhoudelijk zullen de eisen echter toegesneden worden op de bedrijfsactiviteiten van de carrosseriebouwers. Het duurzaamheids-certificaat zal naar verwachting eind maart 2013 beschikbaar zijn. 

Het certificaat zal speciaal voor de carroseriebouwers ontwikkeld worden. Angelica Gravendijk van de stichting Duurzaam Repareren: “Er zijn veel parallellen tussen de autobranche en de carrosseriebouwers, beiden werken aan mobiliteit, maar er zijn evenzoveel verschillen. Het grootste verschil zit erin dat de bedrijven soms ook repareren maar vooral fabrikant zijn. Dat is toch net even anders dan een schadeherstel- of garagebedrijf.  Verwerking van staal, aluminium, kunststof, maar bijvoorbeeld ook houtbewerking, kunststofverwerking en veel lijm- en kittechnieken en hydrauliek worden toegepast”.

Henk Bos, secretaris van de CarrosserieNL: ”Veel van onze ondernemers zijn zich al heel lang van hun verantwoordelijkheid bewust en werken zeer duurzaam. Bovendien eisen de klanten dat ook steeds vaker van hun leveranciers, met name bij Europese aanbestedingen en  overheidsopdrachten”. CarrosserieNL stelt het certificaat voorlopig niet verplicht. “Het is juist bedoeld voor de ondernemers die zich hiermee willen onderscheiden en duurzaamheid zien als het toekomstbestendig maken van het bedrijf”, aldus Bos.

In maart zal bekend worden gemaakt aan welke eisen de ondernemingen moeten voldoen en zal het eerste carrosseriebedrijf het certificatietraject ingaan. De stichting is zeer ingenomen met de opdracht.