Duurzaam Repareren goed ontvangen door Fleetowners

Apeldoorn, 14 maart 2012

Heliview en de stichting Duurzaam Repareren hebben donderdag jl. een bijeenkomst georganiseerd om de Nederlandse fleetowners te informeren over duurzaamheid bij het wagenparkonderhoud.

Veel wagenparkbeheerders en managers van de grote fleetowners waren op de bijeenkomst afgekomen. De bijeenkomst werd voorgezeten door Dave Bebelaar. Voorheen werkzaam bij Fokker en Auto Recycling Nederland. Als directeur van Auto Recycling Nederland was hij bij vrijwel alle duurzaamheidsinitiatieven in de automotive branche betrokken. Doel van de organisatoren was de bezoekers er niet alleen van bewust te maken dat de stichting Duurzaam Repareren transparantie biedt in de mogelijkheden tot duurzaamheid in het wagenparkbeheer. Maar tevens dat duurzaamheid, niets met het woord ‘duur’ van doen heeft.

Dit werd wel het meest duidelijk in de presentatie van Jan Salomons, Director Road Network Business Development van TNT Express. Salomons zette de duurzaamheidsinitiatieven van TNT Express uiteen. Hij benadrukte dat het een kwestie is van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar voegde eveneens toe dat TNT met deze duurzaamheidsmaatregelen vorig jaar substantieel heeft bespaard. Salomons: “Het is niet alleen zo dat het mes aan twee kanten snijdt, maar wie nu niet in duurzaamheid investeert, zal in de toekomst niet instaat zijn om zijn diensten voor marktconforme tarieven aan te bieden”. “De stichting Duurzaam Repareren maakt duurzaamheid in het wagenparkonderhoud, ook voor kleinere fleetowners, realiseerbaar”, aldus Salomons.

Harm Nieboer, directeur Profile Tyrecenters, zette kort uiteen dat Profile, onder auspiciën van de stichting Duurzaam Repareren, binnenkort een bandenmanagement programma zal uitrollen. Dit is speciaal voor de transportsector bestemd en bevat de meest duurzame mogelijkheden en leidt tot een zo laag als mogelijke kilometerkostprijs. Nieboer: “Dat de groene band nog een fractie duurder is, zegt helemaal niets. Het gaat om de kilometerkostprijs en het duurzame bandenmanagementprogramma voorziet in de laagst mogelijke”.

Michiel Meijer, directeur JAMES Auto & Service, maakte duidelijk dat duurzaamheid ook zeer goed mogelijk is bij het onderhoud aan personen- en bedrijfsauto’s. Het is echter een kwestie van oppakken en doorontwikkelen. Meijer: “Er is zeer veel mogelijk qua duurzaam repareren. Het moet alleen nog ‘normaal gebruik’ worden. Een stijgende vraag zal ook het productassortiment dat beschikbaar is snel vergroten. De bedrijven onder de vlag van The Alwaysbemobile Company, hebben op het gebied van auto-onderhoud het voortouw genomen en worden hierop door de stichting Duurzaam Repareren gecontroleerd”.

Tim Coronel, coureur en duurzaam ondernemer, vertelde hoe hij via zijn initiatief om de Dakar Rally met een elektrische buggy te gaan rijden, bij duurzaamheid betrokken is geraakt. Coronel: ”Autosport en duurzaamheid lijkt misschien een controverse. Maar vrijwel alle moderne technieken in de automotive voor grotere veiligheid en zuiniger motoren en aerodynamica komen voort uit de racesport”.

Dagvoorzitter Dave Bebelaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Om de bezoekers extra te prikkelen was er een bijzondere verloting, die gewonnen werd door de heer John de Gier van Siemens Nederland. Hij mag een heel weekend lang kennis maken met de elektrische auto. Niet zomaar één maar een Tesla Roadster. Van 0 naar 100km per uur in minder dan vier seconden!
Tja, duurzaamheid mag ook best sexy zijn, aldus de organisatoren.