Eerste duurzaam gecertificeerde wasstraat

iClean Carwash Brunssum eerste duurzaam gecertificeerde wasstraat in Nederland 

De stichting Duurzaam Repareren heeft naast de bestaande certificatie van automotive bedrijven nu ook een certificaat ontwikkeld voor autowasexploitanten.  iClean carwash Brunssum is het eerste bedrijf die het certificaat Duurzaam Autowassen ontvangt.

Het lag al voor de hand dat er ook een certificaat voor autowasexploitanten zou komen. Duurzaam Repareren vindt immers zijn oorsprong in de criteria Duurzaam Inkopen van de Nederlandse overheid. Hierin staan ook de eisen opgenomen voor het wassen van de dienstauto. De eisen van Duurzaam Autowassen zijn echter een stuk meer taakstellend dan die van de overheid.

Zo eist de overheid een maximaal schoonwaterverbruik van 105 liter per wassing. Duurzaam Autowassen verlangt van de gecertificeerde bedrijven een maximaal verbruik van 80 liter per wassing. De gebruikte energie per wassing ligt ook lager. Bij de overheid is deze maximaal 25 MJ en bij de stichting ligt het maximale energieverbruik met 17 MJ nog eens 32% lager. Verder stelt Duurzaam Autowassen eisen t.a.v. de chemieproducten, de afvoer, de recycling enzovoort.

iClean Carwash Brunssum is de eerste wasstraat die het certificaat mag voeren. Het is een geheel nieuwe wasstraat die 2 december jl.  feestelijk is geopend en geheel duurzaam gebouwd is. Het totale watergebruik wordt voor minimaal 95% gerecycled, energie wordt verkregen uit de 284 lightrail zonnepanelen en er wordt warmte gewonnen uit warmtepompen. En, natuurlijk voldoet men ook aan alle door Duurzaam Autowassen gestelde eisen.

Binnenkort zullen meer wasstraten gecertificeerd worden, maar met iClean Carwash Brunssum heeft Duurzaam Autowassen een toonaangevend voorbeeld hoe duurzaam autowassen daadwerkelijk mogelijk is.