Dave Bebelaar Award 2019

De stichting Duurzaam Repareren zoekt het beste duurzaamheidsinitiatief in de automotive voor de inmiddels zesde editie van de Dave Bebelaar Award.

De missie van de stichting stopt niet bij toetsen van bedrijven op gebied van duurzaamheid. Maar in toenemende mate weet de branche haar te vinden voor hulp en ondersteuning bij een breed scala aan duurzaamheidsvraagstukken. Het bieden van een podium aan de best practises en inspirerende voorbeelden draagt in belangrijke mate bij aan de duurzaamheid in de branche en daarmee aan de centrale rol van de stichting.

De Dave Bebelaar is een publieksprijs. Gestemd wordt er via het internet en tijdens de jaarlijkse Duurzaam Repareren meeting. De AAS Dubbelman Groep was één van de genomineerden. Men had onlangs de poedercoating afdeling van de sociale werkplaats Avres overgenomen om op deze wijze arbeid voor de medewerkers met een beperking tot de arbeidsmarkt veilig te stellen. Volgens de stemmers was dit in 2018 de meest inspirerende genomineerde.

De organisatie roept een ieder op om hun duurzaamste initiatief, proces, project of product aan te melden en het podium te geven die het verdient. Aanmelden kan tot eind mei door een mail te sturen naar info@duurzaamrepareren.nl.

Download hier het wedstrijdreglement

 

 

Dave Bebelaar Award 2018

 

De AAS Dubbelman Groep sleepte het vel begeerde award en het hieraan gekoppelde prijzengeld in de wacht. De Dubbelman Groep heeft onlangs de poedercoating afdeling van de sociale werkplaats Avres overgenomen om op deze wijze arbeid voor de medewerkers met een beperking tot de arbeidsmarkt veilig te stellen. Dit initiatief vergaarde hiermee de meeste stemmen van zowel de zaalstemmers als de internetstemmers.

Het is vijf jaar geleden dat de naamgever aan de award en voormalig voorzitter van de Raad van Advies, Dave Bebelaar, kwam te overlijden. Ter nagedachtenis, heeft Duurzaam Repareren een extra prijs beschikbaar gesteld: De Recht Uit Het Hart Prijs. Nelleke Leijnse, partner van Dave, mocht de prijs toekennen aan de nominatie waarvan zij denkt dat deze het dichts bij het hart van Dave zou hebben gelegen. Zij gaf de prijs, met een prijzengeld van  € 500,-, aan Makra. Zij hebben wereldwijd als eerste producent, garagezepen ontwikkeld die vrij zijn van micro-plastics. Dit is normalerwijze het schuurmiddel wat in zepen zit, maar het is tevens een grote veroorzaken van de plastic-soup in de oceanen. De micro-plastics in de zepen van Makra zijn vervangen door korrels uit maiskolven en kokosnoten.

Lees verder op deze pagina

De genomineerden voor de Dave Bebelaar Duurzaamheidsaward 2018 zijn bekend. De wedstrijd zelf wordt op 28 juni gehouden tijdens het netwerkevent van Duurzaam Repareren.

U kunt nu al een stem uitbrengen op uw favoriete nominatie. Deze internetstemmen tellen mee in de totale telling.

Ook dit jaar is er weer een geweldige line-up van toonaangevende initiatieven op gebied van duurzaamheid in de automotive. De award toont aan dat ondernemers en producenten gedreven zijn om te innoveren en te investeren in duurzaamheid. Graag bieden wij een deze initiatieven een podium, mede om u te inspireren en goede voorbeelden te volgen. Onderstaand treft u promotie-trailers van de genomineerden van dit jaar. Breng uw stem uit op uw favoriet!

Let op: stemmen is mogelijk van 14 t/m 27 juni 2018


Dubbeldam Groep

Overname poedercoatingsafdeling van sociale werkplaats Avres

Avres is de voormalige regionale sociale werkplaats. Het is algemeen bekend dat het bestaansrecht van sociale werkplaatsen al jarenlang onderwerp is van discussie. Door als Dubbeldam Groep de samenwerking aan te gaan met Avres hebben wij gezien hoe belangrijk het is voor mensen met een zogenaamde afstand tot de arbeidsmarkt, dat deze werkplaatsen blijven bestaan. Daarom zijn we in gesprek gegaan met Avres, met de overname als resultaat. Voor de medewerkers verandert er niets; Avres begeleidt ons, maar vooral onze nieuwe collega’s in dit traject. Daarnaast behouden mensen hun werkplek, dat is het allerbelangrijkste.


ABS Ad de Goey

ABS Autoherstel Ad de Goey wil met zijn inzending laten zien en als voorbeeld dienen dat het ook voor MBK bedrijven heel goed haalbaar is om tijdens het verbouwen van een bedrijfspand, voor de meest duurzame oplossingen te kiezen.

ABS Autoherstel Ad de Goey  is een familiebedrijf. In 2017 en 2018 hebben zij het  bedrijfspand grondig verbouwd en uitgebreid. Naast ruimtewinst en comfort voor de medewerkers was duurzaamheid een belangrijk thema. Extra isolatie van dak, vloer en muren, alle verlichting vervangen door LED, alle verwarming omgezet van gas en olie naar warmtepompen en de installatie van 290 PV- (zonne) panelen zorgt voor de benodigde energie. In het kader van circulaire economie zijn veel materialen uit de oude constructie hergebruikt in de nieuwebouw en is de vloer bekleed met vloertegel van gerecycled PVC. Daarnaast worden de bedrijfsprocessen continue gemonitord en gekeken hoe met minder energie, materiaal en inspanning een optimale reparatie te kunnen maken. Door te investeren in vakmanschap waardoor men meer kan herstellen i.p.v. vernieuwen en bewustmaken van klanten speelt daarin ook een grote rol. Moet je bijvoorbeeld voor een paar lichte krasjes een hele bumper willen weggooien? De klant heeft wellicht recht op een nieuwe, maar wil hij/zij dat wel?


Cleanprotec International BV

Ontwikkelen en leveren van een duurzame verzorgingslijn, op basis een watergedragen silaan coating, voor voertuigen.

Het concept zorgt voor minder Co2 uitstoot, minder watergebruik , minder afval en kan van wasstraat tot high end detailing worden toegepast. Product veiligheid en het gedeeltelijk mechaniseren van het poets proces levert een veilige en gezonde werkomgeving op. Was- en poetsprocessen versterken elkaar waardoor een voertuig zijn representatieve uitstraling behoudt. Autolakken zijn door milieu eisen steeds minder bestand tegen invloeden van buitenaf. Aanvullende bescherming is nodig. Veel gebruikte autoverzorgingsproducten hebben slechts een korte werking waardoor vele miljoenen liters poetsmiddelen in de natuur terecht komen en voertuigen onbeschermd zijn.  Het Cleanprotec Cardetailing 2.0 concept zorgt voor actieve, chemisch gebonden, bescherming van het gehele voertuig. Het concept biedt autobedrijven, poetsbedrijven en wasstraten nieuwe commerciële mogelijkheden, maakt processen efficiënter en verbetert het transactie resultaat.


Diesel Büchli BV

Als een DPF, ook wel roetfilter genoemd, verstopt raakt moet het filter gedemonteerd worden. Een goede reiniging voorkomt vervanging door een nieuwe.

Met de nieuwe wetgeving waarin er een verplichte keuring van het dieselroetfilter (DPF) tijdens de APK verplicht is gesteld, is de verwachting dat er veel problemen met het filter aan het licht komen. Vervangen van het dieselroetfilter is duur. Het reinigen ervan is een goed alternatief. Helaas zijn er veel verschillende reinigingsprocessen welke ongecontroleerd en niet altijd even milieuvriendelijk worden uitgevoerd. Een gevolg kan zijn dat het roetfilterelement beschadigd raakt of niet volledig leeg gemaakt wordt en alsnog vervangen moet worden. Met het initiatief willen wij een het kaf van het koren scheiden door het reinigingsproces gecontroleerd en op een meest milieuvriendelijke manier uit te voeren.


Geevers Auto Parts BV

Het op de markt brengen van een nieuwe kwaliteitslijn met gebruikte auto onderdelen.

Het op de markt brengen van een nieuwe kwaliteitslijn met gebruikte onderdelen genaamd Greenline. De vraag naar gebruikte delen bestaat reeds lange tijd in de branche, maar de complexiteit weerhoudt klanten om dit standaard op te nemen in hun proces doordat het tijdrovend is en bovendien de benodigde expertise vergt. Greenline neemt dit hele proces op zich; selectie, kwaliteit, verwerking en distributie. Backorders van nieuwe delen kunnen opgelost worden met Greenline delen bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er niet-verzekerde of niet-verhaalbare schades, hier biedt Greenline een prima alternatief binnen het budget. De status van economische Total loss wordt hiermee verruimt, een auto heeft een langere levensduur. De eindgebruiker is ook steeds bewuster om duurzaam te denken en te doen en zal vaker informeren of reparatie met gebruikte delen mogelijk is bij het schadeherstelbedrijf. De Greenline producten zijn beschikbaar via Geevers Auto Parts B.V.“One shop Shop” model. Daarnaast levert Greenline vanzelfsprekend een significante kosten besparing op.”


Stera International (Makra)

Het op de markt brengen van microplasticvrije handreinigers

Stera/Makra heeft haar verantwoordelijkheid genomen door kunststofkorrels die als schuurmiddel dienen in garagezepen, te verwijderen uit hun zepen. Kunststofkorrels vallen onder de definitie microplastic. Omdat microplastic in de meeste gevallen niet biologisch afbreekbaar zijn, blijven deze kleinere stukken in het milieu ‘rondcirkelen’. Vervuiling door plastic en microplastic afval is hierdoor een wereldwijd probleem. “Op dit moment worden er bijna 300 diersoorten met uitsterven bedreigd doordat ze door (micro)plastic afval sterven. Door het reduceren van microplastic in handzeep die in de industrie worden gebruikt, willen wij een bijdrage leveren aan het reduceren van de plasticsoep.


De winnaar is bekend, volgend jaar kunt u stemmen op de genomineerden voor de DBA2019


Dave Bebelaar Award 2017

Ook dit jaar is er weer een Dave Bebelaar Award en ook dit jaar zijn wij erg blij met de kwaliteit van de inzendingen. Tijdens onze jaarlijkse happening, dit jaar een lustrumbijeenkomst op 29 juni, zal het publiek de winnaar kiezen.

Graag stellen wij u de genomineerden van de 2017 – editie, in willekeurige volgorde, voor.


Roberlo

Roberlo heeft als eerste producent een styreenvrije plamuur ontwikkeld. Zoals bekend is styreen zeer schadelijk voor het milieu en de gezondheid van de medewerkers. Wij denken dat dit een belangrijke innovatieve doorbraak is.

Makra

Makra is voor de tweede keer genomineerd. Dit maal niet met een product-innovatie. Maar men heeft in de praktijk gezien dat geconcentreerde producten zelden in de juiste verhouding worden aangemaakt. Dat is een verspilling die slecht is voor het milieu en voor de kosten.


Allround Automotive Solutions (AAS)

De schadeketen AAS heeft het platform  ‘GoedDoenDoetGoed’ ontwikkeld. Een programma dat door de AAS-ondernemers kan worden gebruikt op gebied van MVO.

Boa Nova

Eco All the Way heet het nieuwe concept van Boa Nova. Een compleet assortiment van ecologische service producten, waarvan zelfs de verpakking volledig biologisch afbreekbaar is.

Transscope

Wagenparkbeheer 2.0. Door inventief en zorgzaam wagenpark beheer en gebruik wordt er tot 10 a 20% bezuinigt op hoeveelheid voertuigen en meer op het verbruik van voertuigen. Besparing op milieu en kosten door inzicht.

 

Breng jouw stem uit!

Helaas kan u niet meer via internet een stem uitbrengen. De uitgebrachte stemmen tellen mee voor de publieksstemmen die op 29/6 tijdens het jaarlijkse event worden uitgebracht.

 

Op 29 juni aanstaande maken we bekend welke genomineerde de Dave Bebelaar Award 2017 mee naar huis neemt.

Meer informatie: info@duurzaamrepareren.nl

vanaf vrijdag 9 juni  kan u via deze site uw stem uitbrengen

 

 

Dave Bebelaar Award 2016

Op 23 juni jl. heeft het publiek, tijdens het jaarlijkse event, Friesland Lease met de BOVAG-Leasefiets als winnaar aangewezen.
Genomineerden 2016

MEWA Textiel Nederland

Initiatief: MEWA Bio-Circle; systeem voor onderdelenreiniging
Spreker: de heer S. Goubert

De Nationale Autowasbon

Initiatief: De Groene Autowasbon
Spreker: Shailen Rambaram Mishre

Förch Nederland

Initiatief: Eenvoudig concept m.b.t. bereikbaarheid van duurzame producten
Spreker: Gerrit de Zwaan

ServiceBook Nederland B.V.

Initiatief: Registreert uitgevoerde en toekomstig onderhoud aan personenauto’s
Spreker: Amin Adjroud

Friesland lease/Bovag Leasefiets

Initiatief: Leasefiets; samenbrengen van vitaliteit en mobiliteit
Spreker: Peter Storm

 

INSCHRIJVEN DBA-2017 DOET U HIER!